About me.

Moja fotografija
I wanna witness the miracle.

27. julij 2011

Smrt Marilyn Monroe - verjetno umor.

5. avgusta leta 1962 so zvezdnico našli mrtvo, golo doma v postelji, z obrazom obrnjenim navzdol, staro 36 let. Skozi življenje je imela številne težave, ko so jo našli pa je v eni roki držala telefonsko slušalko, poleg nje pa je bila prazna steklenička nekih uspavalnih tablet.


Njeni sosedje so pred hišo opazili parkirano reševalno vozilo. Celoten dogodek je še danes zavit v skrivnost in še vedno ni jasno, kaj je vozilo tam počelo. Obstajajo tudi poročila o helikopterju, ki je krožil nad njeno hišo, sosedje pa so poročali tudi o kričanju in zvokih razbitega stekla, nekdo pa je  celo slišal (še vedno) neidentificiran ženski glas, ki je vpil: „Morilci, morilci! Ste srečni, sedaj ko je mrtva?“
vir: http://lifewithoutbaby.files.wordpress.com/2011/03/marilyn_monroe_sig_335.jpg
So krivi Kennedyji? (+ Kaj je pred njeno hišo počelo reševalno vozilo?)
Pravzaprav večina, ki zagovarja teorijo, da je bila Norma Jeane Baker (kasneje poimenovana Marilyn Monroe) umorjena, to utemeljuje z njeno povezavo s Kennedyjevimi, včasih čudaškim in neprofesionalnim odnosom s svojim psihiatrom, Dr. Ralphom Greensonom; hišno pomočnico, ki jo je najel za Monroejevo, Eunice Murray, in igralkinim publicistom Patom Newcombom, ki so ga takoj po igralkini smrti najeli Kennedyji.
Štiri ure so minile od odkritja Marilyninega trupla do telefonskega klica policiji. Eden izmed prvih policistov, ki so prišli na prizorišče, je poročal, da je ob njegovem prihodu Murrayjeva prala perilo, igralkina soba pa je bila zelo urejena, kot da bi jo nekdo pravkar počistil, njeno truplo pa je izgledalo nastavljeno/postavljeno.

Dodal je še, da je Dr. Greenson nenehno kazal na vrsto stekleničk za tablete, razvrščenih ob njeni nočni omarici, in ponavljal, kot da bi vadil: "Morala je vzeti vse te." Policist je dejal tudi, da ni bilo nobenih tipičnih znakov prevelikega odmerka (pene okoli ust, krčenja telesa). Policijsko poročilo je navajalo tudi razbito spalnično okno in steklo na tleh, posmrtne modrice pa so kazale, da je truplo moralo biti premaknjeno. Tisti, ki so z igralko govorili v dnevih pred smrtjo, so jo opisali kot živahno in optimistično. Vse skupaj naj bi se torej navezovalo na domnevni obisk ljubimca Bobbyja Kennedyja in reševalnega vozila, ki naj bi jo odpeljal, ko je še dihala in jo nazaj domov pripeljal mrtvo. Verjetno ni nobena druga smrt hollywoodskega zvezdnika tako razburila in prevzela javnosti kot ravno njena. Je bila umorjena? Je storila samomor? Je ponesreči vzela prevelik odmerek tablet? Ji je bilo vse podtaknjeno?

To je torej prva zgodba te velike skrivnosti, ki po mojem potrjuje, da si igralka NI sama vzela življenja, ne glede na pritisk, ki ga je doživljala. Poglejmo naprej…


Nekdanji ljubimec Sinatra?
Zadnji teden pred smrtjo so jo zasačili med prepirom s Sinatro, ki  bi tudi lahko bil eden izmed tistih, ki naj bi 'podpisal njeno smrtno obsodbo'. Zakaj in kako?
Konec njenega skrivnostnega zadnjega tedna je preživela v koči ob jezeru Lake Tahoe, čeprav je bila v hudi depresiji se je zdelo, da nima nobenih skrbi in je bila dobro razpoložena. V Nevado je poletela z zasebnim letalom Franka Sinatre, do koče pa jo je odpeljala limuzina. Ko se je po nekaj kozarčkih spravila v ne-trezno stanje, se je vse skupaj začelo. Sinatro je bil jezen, kajti glede na njeno zgodovino z zlorabo alkohola in drog je bil to zlovešč znak. Glede teh težav se je Marilyn že velikokrat v preteklosti skregala s Sinatro, saj ji je le-ta skušal pomagati, ona pa mu je neprestano dajala lažno upanje.

Marilyn je očitno vedela za številne skrivnosti in tokrat je bila v stanju, ko bi jih lahko čisto preprosto izblebetala vsem prisotnim v koči. Zatorej je Sinatra hitro ukrepal, prosil je njenega telesnega stražarja, naj jo odpelje stran in on je to storil. Pravzaprav jo je dvignil in odnesel iz dvorane. Ljudi je naposled skrbelo zanjo. Po nekaj časa so jo šli ven iskat in jo našli ob jezeru. Tam ni bilo nikogar, saj je bilo že pozno. Ona pa je bila videti kot duh, bila je odsotna. Eden izmed ljudi, ki ga je spoznala preko Senatre jo je pospremil do postelje. Zjutraj je ni bilo več, ker je že odpotovala domov. Takrat so jo nazadnje videli tam.

Je torej možno, da je Sinatra dokončno izgubil potrpljenje z zvezdnico in jo nemočno pustil toku usode - raje to, kot da bi izdala njegove skrivnosti(?)


Tragična zdravniška pomota?
Spet drugi si vse skupaj razlagajo kot rezultat tragične zdravniške pomote, ko sta Marilyn zdravnik in psihiater predpisala vsak druga zdravila, ne vedoč, kaj ji je predpisal drug in da bo mešanica dveh zdravil reagirala smrtonosno. Leta 2005 je nekdanji losangeleški javni tožilec, ki je bil prisoten ob igralkini avtopsiji, za Los Angels Times trdil, da njena smrt ni bila samomor in kot dokaz ponudil svoje zapiske kaset, ki naj bi jih Marilyn posnela za svojega psihiatra. Še ena možnost, ki dokazuje, da lepa zvezdnica ni naredila samomora, vsaj ne ker bi si sama to želela oz. nalašč.


Prisluškovalne naprave v njeni hiši?
Leto kasneje je CBS razkrila novo objavljene FBI-jeve dokumente, ki so se vrteli okoli igralkinega moža Millerja in njegovih številnih komunističnih prijateljev ter Marilyninih zvez z mafijci. Igralka je leta 1962 obiskala Mehiko, zato je FBI nadaljevala s preiskavo njenih komunističnih vez. FBI je imel dokumentirano tudi njeno razmerje z bratoma Kennedy. Leta 1972 sta igralka Veronica Hamel in njen mož postala nova lastnika Marilynine hiše v Brentwoodu. Pri prenovi so odkrili sofisticiran sistem za prisluškovanje, ki je pokrival vsako sobo v hiši. Sestavni deli leta 1962 niso bili komercialno dosegljivi, temveč so bili taki, kot jih je uporabljal FBI. Novi lastniki so zapravili 100.000 dolarjev, da so jim prisluškovalne naprave odstranili. Kdo je uporabljal naprave in čemu? Imajo kakšno povezavo z njeno smrtjo?


Teorije zarot...
Losangeleško tožilstvo je leta 1982 sprožilo novo preiskavo igralkine smrti pa čeprav ni odkrilo nobenih dokazov zločina, je zaključilo, da prvotna preiskava ni bila izvedena pravilno. Na dan pa je prišlo potrjeno dejstvo: Truplo Monroejeve je bilo po smrti najverjetneje premaknjeno. Kdo in zakaj ga je prestavil? Zakaj ni obvestil policije o njeni smrti? (Po vsej verjetnosti, ker je sodeloval pri umoru.)
vir: http://fashion.si/img/repository/2011/07/web_image/red-lipstick-marilyn-monroe.jpg
Za konec še njene uspešnice:
1961 The Misfits
1960 Let's Make Love
1959 Some Like It Hot
1957 The Prince and the Showgirl
1955 The Seven Year Itch
1953 How to Marry a Millionaire
1953 Gentlemen Prefer Blondes
1952 Niagara
1952 Don't Bother to Knock


Skrivnost smrti ostaja nerazkrita, nekako pa kaže na to, da je bila umorjena - ali pa ji je bilo vse podtaknjeno. Vendar še vedno lahko samo ugibamo. Mrtvi namreč umolknejo za vedno.