About me.

Moja fotografija
I wanna witness the miracle.

27. julij 2011

Mačja govorica - so res jasnovidne?

Jo imate doma? Jaz jo imam, malo, pametno navihanko, ki mi je dala misliti o njenem obnašanju.

Prijetne domače živalice, ki so lahko prave zgage, ko nagajajo; ali pa so prisrčne v vseh pogledih, ko se pridejo pocrkljat in božat k človeku.
Razkrivam vam njihove skrivnosti, razmišljanja in doživljanja...
 
vir: http://thedailycatblog.com/wp-content/uploads/2010/03/cats-wallpaper-1152x864.jpg
Komunikacija
Nekateri mislijo, da mačka komunicira le tako, da prede, mijavka ali tuli. Dejansko pa mačke komunicirajo na mnogo načinov. Uporabljajo zvoke, držo, ušesa, usta in rep, prav tako imajo zelo obsežen besednjak za komuniciranje z drugimi mački. Mame mačke pa uporabljajo veliko zvokov, s katerimi komunicirajo, učijo in popravljajo svoje mladičke.

Predenje
Predenje ponavadi kaže na ugodje in zadovoljstvo. Zlahka ga ločimo od raskavega tuljenja, ki ga mačke uporabljajo pred vsiljivci.


Telesna govorica
Telesna govorica mačke, ki jo izraža preko drže, je zelo zanimiva. Eden od najpreprostejših znakov je prepoznavanje zadovoljne mačje drže, ko je popolnoma sproščena in ima na pol zaprte oči. Sproščena mačka se počasi raztegne in razpre kremplje. Pritiskanje tačk ob površino je tudi znak zadovoljstva, ki ga po navadi spremlja še predenje.


Mačja ušesa prav tako veliko povedo o tem, kako se počuti. Mačka obrne ušesa naprej, ko je pripravljena na lov ali ko sliši zanimiv zvok. Nervozna mačka trzni z ušesi nazaj, zelo prestrašena ali agresivna mačka pa ušesa splošči ob glavi.


Mačka, ki sika ali pljuva, je lahko zelo nenavaden prizor. V kombinaciji s stransko držo ter pokončno dlako, ki jo naredi večjo, pomaga mački, da predstavlja grožnjo vsiljivcem.


Drža repa pove mnogo o njeni volji. Mačka, ki teče do človeka, ker se želi srečati z njim, bo najbrž držala rep pokončno, včasih bo konica repa celo malo zavihana. Zelo nežno gibanje kaže na to, da je zadovoljna ali da nekaj pričakuje. V primeru, da s celotnim repom miga sem in tja, se je pametno umakniti, kajti takrat je razdražena in lahko ugrizne ali opraska. (Miganje z repom ljudje pogosto dojemamo narobe. (ker smo navajeni kužkov, kateri pa močno migajo z repom ravno, ko se želijo igrati.) Torej, pri mačkah je to ravno obratno.)


vir: http://thedailycatblog.com/wp-content/uploads/2010/03/cats-wallpaper-1152x864.jpg
Zanimivosti
Maček Plut – Mačka Pluta so našli v zapuščeni koči, ki je bila naprodaj. Neka družina, ki se je zanimala za hišo, ga je vzela domov. Toda maček je prepotoval 32 km in se vrnil v kočo. Družina je tako kupila hišo in se preselila k mačku. (Se vam zdi to možno?)
 

Ko se mačke gledajo v zrcalu, mislijo, da vidijo drugo mačko, ne pa svojo zrcalno podobo.

Razkrinkana skrivnost jasnovidnosti
Nekatere mačke vedo, kdaj bo zazvonil telefon in gredo k njemu ali pa lastnike kako drugače opozorijo na prihajajoči dogodek.
npr. mačka Godzilla, je vsakič ko je gospodar poklical domov, stekla k telefonu in sedla k njemu. Mačka je natančno vedela kdaj bo poklical, čeprav je delal v različnih krajih in klical domov v Oxfordshire v Angliji ob različnih urah. Je mogoče da imajo te živali telepatske sposobnosti in začutijo, kdaj bo gospodar poklical domov; kar pojasnjuje, zakaj postanejo pozorne, tik preden telefon zazvoni oz. še preden kdo dvigne slušalko?


Zaznavanje nevarnosti in smrti
Nič manj nenavadni so primeri, ko hišni ljubljenci začutijo bližajočo se nevarnost ali smrt. Poglejmo si primer: 

Mačke bežale pred bombnim napadom
17.julija 1977 so v angleškem časopisu Sunday Expres objavili pismo gospe B.N. Harris iz Harrogata v Yorkshiru. V njem je opisala zanimiv dogodek iz 2. Svet. Vojne: ''Med vojno so nas iz Londona premestili na Tiverton Road v Exeterju. To je bila ravna cesta, ki je vodila na deželo. Zgodaj zvečer pred hudim bombnim napadom, ki je razdejal mesto, smo na cesti opazili neverjetno veliko mačk, ki so mirno druga za drugo zapuščale mesto in odhajale proti Tivertonu. Ker nismo vedeli ničesar o mačkah, smo presenečeni gledali procesijo in se spraševali, zakaj to počnejo. Še pred jutrom smo vedeli, zakaj.''



vir: http://www.sobi.org/photos/Cat/Mottle/OciCatB_004.jpg
Čutijo smrt
Tradicionalno angleško podeželsko verovanje pravi, da duša tik pred smrtjo zapusti človeka. Ta primer se ujema z Winstonom Churchillom in njegovim mačkom. Med Churchillovo zadnjo boleznijo je njegov maček bedel pri njem dan in noč. Toda tik pred gospodarjevo smrtjo je nenadoma vstal in zapustil sobo. Morda je začutil spremembo temperature, dihanja oziroma srčnega utripa umirjajočega gospodarja. Ali pa je morda začutil, da je duša človeka odšla in da tistega, ki ga je imel rad, ni več.
poznamo tudi primere, ko so mačke začutile, da je njihov gospodar umrl, čeprav niso bile pri njem.


Sama sem že videla nekaj primerov (predvsem pri moji mački), ki so me prepričali, da imajo živali posebne jasnovidne sposobnosti. Te jim omogočajo, da zaslutijo nevarnost, preden do nje pride. Neumni smo, da se (večinoma) ne zmenimo za njihova opozorila. :)