About me.

Moja fotografija
I wanna witness the miracle.

15. december 2011

Karmin & ostale 'okusne' substance.

Ste alergični na jagodni sok? Težko prenašate borovničev jogurt? Po nanosu rdeče šminke ali barve za lase ste dobili alergijsko reakcijo? Pa veste, da niste alergični na jagode, borovnice ali pa šminko? Vsa finta je v nepotrebnih dodatkih.

vir: http://wallpapersstudio.com/data/media/19/muffins.jpg

Vse zgoraj opisane alergijske reakcije se pojavljajo zaradi KARMINA oz. barvila E120. Z njim barvajo živila, kot npr. sokove, jogurte, bombone, džeme, marmelade, pudinge, sladolede, ipd. Znajde pa se tudi v kozmetiki. Zanimiv se mi zdi podatek, da karmin otrokom lahko povzroči hiperaktivnost. :D Je pa rdeče barvilo in pridobivajo ga iz… ZDROBLJENIH INSEKTOV. Njami! :)


Vsi, jasno, trdijo da je karmin naraven dodatek! Teoretično gledano tudi je. Jaz pa trdim, da imamo v jogurtih koline. :S

(E120 pridobivajo iz majhnih žužkov imenovanih KAPARJI.)


Karmin spada med enega od številnih aditivov, katerih uživanje pomeni tveganje za zdravje ljudi. Uvrščamo ga v skupino A in B po nevarnosti.

Aditivi so snovi in kemikalije, ki jih dodajajo hrani za izboljšanje kakovosti in varnosti, za podaljšanje roka uporabe in izboljšanje organoleptične lastnosti ali pa nadomeščajo sestavine, s čimer se zmanjša neka prehrambna vrednost. Tako aditivi obarvajo, zgostijo, omogočijo mešanje vode in maščob ali olj (na primer v sladoledu, lahki margarini), konzervirajo, okrepijo okus ali ga celo rahlo spremenijo, osladijo (namesto sladkorja), ščitijo živilo pred oksidacijo (žarkost maščob), omogočijo tvorbo želeja, zakisajo, glazirajo, vzhajajo testo itd.

- V
skupino A uvrščamo tiste aditive, ki lahko pomenijo tveganje za zdravje (alergijo ali neko drugo prehransko občutljivost); toksikološki testi o njihovi ustreznosti pa še potekajo.
- V skupino B
uvrščamo nepotrebne aditive. Uporabljajo se zgolj zaradi “lepotnih” razlogov in lahko zavajajo potrošnika, ker ne predstavljajo nobene prehranske prednosti (na primer pobarvana osvežujoča brezalkoholna pijača).


Na živilih proizvajalci objavljajo zanimiva imena raznoraznih E+nekaj, ker verjetno nihče nebi kupil izdelka, na katerem bi pisalo: zdrobljeni žužki ali pa človeški lasje. :)

Ste kdaj pomislili kaj res pomenijo? Nekaj najbolj šokantnih:
- E120: rdeča barva karmin (insekti)

- E153: ogljik živalskega izvora

- E161G: pigment živalskega izvora (ribe/perje flaminga)

- E326 in E422: milni odpad

- E507
: želodčna kislina
- E542: kosti/hrustanec

- E570: maščobe

- E631: meso/ribji ekstrakti

- E920: dlaka/perje/človeški lasje


+ rumeno barvilo xanthophylus: iz rastlin, včasih iz ribjih oči

+ l-ciestin hidroklorid, monohidrat (za "oplementinje" moke za kruh): iz živalske dlake in perja, na Kitajskem celo iz človeških las

+ lecitin: jajca ali sojina semena
+ Z nasiljem nad živalmi so pridobljeni še: glicerol, glicerin, gliceril, gliceral, triacetat, levcin, vitamin D3

''Izredno zanimivo'':

- 540 skupin aditivov je zagotovo varnih
- 320 skupin aditivov je še razumno varnih
- 70 jih lahko povzroči alergijo ali neželeni učinek
- 30 skupin aditivov pa lahko povzroči značilna tveganja za zdravje pri dolgotrajnem uživanju



Pa dober tek! :)