About me.

Moja fotografija
I wanna witness the miracle.

1. avgust 2011

Risanke - ne povzročajo nasilnega vedenja.

Mnogo ljudi (staršev) obsoja risanke zaradi vedno več nasilja med otroci in zaradi agresivnosti otrok. Zaboga.

vir: http://www.tomvejerryizle.com/dosyalar/resim/Tom--Jerry-11_web.jpg


Primer: največ govora je bilo vedno o Tom&Jerry-ju, ki se venomer lovita in pretepata, ter nagajata drug drugemu. Vendar ne glede na vse, znata biti tudi prijatelja. Vsekakor pa jaz v tej risanki ne vidim nasilja, ki bi ga otroci kopirali - ker je po mojem mnenju, nič drugega kot smešna.
Prav tako velja za vse ostale risanke. Otroci se ob njih zabavajo in jih gledajo predvsem zaradi tega. Res je, da so kakšne risanke tudi poučne - morda iz tistih kaj poberejo.. vendar razlog za vse skupaj se skriva čisto drugje. V družini namreč. Risanke otroka ne spremenijo.
vir: http://images5.fanpop.com/image/photos/31400000/ice-age-ice-age-31472166-640-480.jpg

Na otrokovo nasilje bo 100x bolj vplivala vaša klofuta kot pa serija Tom&Jerry-ja, Ledene dobe in Levjega kralja. Ste na to kdaj pomislili? Namesto, da bi izklopili neumno razmišljanje, kaj vašega sončka, angelčka (in ne vem kaj še) pripravi do agresije; nehajte iskati razloge v risankah in računalniških igricah, ampak se posvetite PSIHI.

Otrok že od začetka svojega ljubkega življenja grozo, strah, srd, bes nosi v sebi (ne pride od zunaj in iz risank, ampak je že v njem - vse to povzroči dandanašnja družba - in pa starši, če nimajo pameti) in lahko to skozi te 'grozno nasilne' vsebine v risankah in zgodbah predela, na svoj način. Razmišlja o vsem, jih primerja… In to je zelo pomemben proces v njegovem odraščanju. Če tega procesa ni, pritisk v otrokovi psihi narašča - to pa zares lahko sproži nasilna dejanja. Ker negativa se mora ravno tako nekje izrazit kot pozitiva. Današnji otroci se prej zatečejo k odkritemu nasilju, ravno zato ker se jih tako strašno skuša obvarovati pred 'negativo', ker je cela sodobna družba tako tabuizirala jezo, negativne emocije in se odrezala od njih. Ampak to je samo mentalni nivo, dejstvo je, da vse te emocije živijo v vseh nas in potrebno je z njimi zavestno delat, otrok pa seveda potrebuje pomoč staršev.
vir: http://static.guim.co.uk/sys-images/Film/Pix/pictures/2008/06/30/lionking460.jpg
vir: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeOU7cDPNvD7v
4HP8cQNMPytxgK0qjPST38ffMvQFn76zdiiogRIdxhzcg

Za otroka so zgodbe v risankah tako odličen način, da se na svoj način spopada s tem. IN da ne boste mislili, da ne; vaši sončki blablabla vas na trenutke dobesedno sovražijo, nikar ne mislite, da ne. Ko otroku kaj prepoveste, bi vas v mislih najraje kar ubil, če bi lahko, tako besen je na vas in tako nemočnega se počuti. Dobesedno sovraži vas, v tistem trenutku, seveda.

Nobenega smisla ni, da se otrokom omejuje gledanje risank (ne mislim tega v smislu, da preživijo 5 ur na dan pred TV-jem). Ampak, brez slabe vesti jim lahko pustimo gledat risanke - pol ure, eno uro - ker na njem ne bodo pustile agresivnih posledic (razen kvarjenja oči - to pa dandanes itak že vse povzroča…). Kot sem omenila vse skupaj se skriva v družini, vzgoji in ljubezni.
vir: http://content.internetvideoarchive.com/content/photos/1262/05300726_.jpg

Torej ne prepovedujte risank, če so v zmerni količini. Raje se posvetite vzgoji. Pogovarjajte se z otroci, nudite jim dovolj ljubezni, in nazadnje: ne izvajajte nikakršnega nasilja nad njimi - to v njihovih glavah povzroči največ agresije.


Dokazano je tudi, da otroci nasilja, ki ga vidijo v risankah NE DOJEMAJO TAKO KOT ODRASLI. Otroci v risankah sploh ne vidijo nasilja, če verjamete. Po navadi razumejo nasilje kot fizično nasilje s hudimi posledicami, sposobni pa so tudi uporabiti znanje, prepričanje in mišljenje realnega sveta in določiti verodostojnost tega, kar gledajo, ter si ustvariti lastno mnenje. Nasilje so sposobni razlikovati glede na primerjavo z realnostjo, verjetja v nadnaravno, glede na medij in žanr ter v povezavi s smešno-resnim nasiljem. Seveda pa so starši tisti, ki morajo otroku pojasniti kaj je res in kaj ni, kaj je realno, nadnaravno ipd. Vi ste tudi odgovorni, koliko nasilja ima v sebi - družina je namreč PRVO po čemer se zgleduje. Če se v družini nekaj izvaja, bo otrok to brez razmišljanja jemal kot PRAV, četudi ni.

Po vsem tem, vam ni treba več skrbeti, da bo vaš pikipoki iz RISANK IN FILMOV privlekel nasilje - tam ga namreč skorajda ne najde.