About me.

Moja fotografija
I wanna witness the miracle.

26. julij 2011

Kaj je avtizem?

(Zelo hiter odgovor bi bil) : Avtizem je razvojna motnja, pri kateri je prizadet predel za komunikacijo in socialne odnose.

Gotovo ste že slišali za avtizem? Morda celo poznate koga, ki je avtističen. Jaz poznam. S takim človekom niti ni nujno, da je kaj grozno narobe - normalno se da pogovarjat z njim in podobno. Je pa vsak avtist drugačen, nekateri imajo lahko milejšo obliko bolezni, drugi močnejšo - tak je lahko prava nočna mora. Vsak avtist ima svoje vzorce, ki so težko rešljivi. Res je tudi to, da otroci z avtizmom nimajo telesnih okvar in se na videz prav nič ne razlikujejo od svojih vrstnikov. Nekateri pa imajo celo posebne sposobnosti. (Primer: znajo na pamet razstaviti zelo visoke številke na prafaktorje, ali pa znajo v hipu preštet razsute vžigalice...)

Bolj natančno o avtizmu;
Kot sem že omenila je to motnja v razvoju, s katero se človek rodi in ni nalezljiva ali dedljiva. Avtizem se osredotoči na možgane in se zajede vanje. S tem povzroči, da ima človek težave pri komuniciranju in interakcijah z drugimi ljudmi. Avtistične osebe imajo lahko celo upočasnjen razvoj jezika, zato imajo težave pri sporazumevanju. Posebno pri avtizmu pa je to, da slišijo, vidijo in vohajo bolje kot običajni ljudje - zato jih hitro lahko zmoti preglasen radio, premočna svetloba ipd.

Spektrična motnja;
Znanstveniki tako imenujejo avtizem ker ta bolezen napade ljudi v različnih stopnjah. Vse skupaj pomeni, da se dve osebi z enako spektrično motnjo ne bosta obnašali popolnoma enako. Zanimivo je tudi to, da za avtizmom zboli več fantov, kot deklet, vendar znanstveniki ne poznajo pametnega razloga za to.

vir: http://www.reconnections.net/autism2.jpg

Ali je avtizem ozdravljiv?
Ne. Obstajajo pa različne spretnosti, ki se jih otroci z avtizmom lahko naučijo in jim bodo pomagale živeti z motnjo. Ker se motnja oziroma bolezen pokaže v različnih oblikah, pri različnih ljudeh, je tudi način učenja drugačen od osebe do osebe. Običajno terapija vsebuje:
- govorno terapijo,
- fizično terapijo,
- vedenjsko terapijo,
- vadbo družbenih spretnosti,
- glasbeno terapijo,
- zdravila.

Otroci z avtizomom ponavadi obiskujejo posebne šole, lahko pa se zgodi, da je avtisitčen otrok vključen v šolo za zdrave otroke ker npr. ima milejšo obliko bolezni in lahko precej dobro funkcionira.

Potrjena dejstva:
• Avtizma ni mogoče ozdraviti, z zgodnjo specialistično obravnavo pa lahko pomembno vplivamo na razvoj avtističnega otroka.
• V zgornji avtistični spekter motenj sodi Aspergerjev sindrom. Ljudje s tem sindromom so bolje vključeni v družbo, pogosto so zelo inteligentni, vendar v družbi veljajo za rahlo čudaške.
• Slabše vključeni in manj prilagojeni so tisti otroci, ki se nikoli ne naučijo govoriti, se kompulzivno samopoškodujejo ali še kot odrasli potrebujejo plenice.
• Ni dokazov za povezavo med avtizmom in cepljenjem proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Zelo dobra in priporočljiva knjiga, če vas zanima pogled skozi oči avtista:

vir: http://www.bukla.si/upload/
book_media/1981/6994/7174.gif

Priporočam pa tudi ogled filma Rain man! (Tom Cruise igra. ;) ) 


vir: http://4.bp.blogspot.com/-5z6MMYrqH4o/T-_BHCP6eTI/
AAAAAAAAESU/VsK2Pt1GfYM/s1600/Rain+Man+1988+1.jpg

In pa film Temple Grandin, kjer je zelo natančno ponazorjeno, kako avtisti razmišljajo, vidijo in čutijo stvari. Posnet je po resnični zgodbi.

vir: http://templegrandin.com/_images/
_books/ThinkingInPicturesNew.png

Če torej srečate ali spoznate avtistično osebo, se je nikar ne bojte. Sprejmite jo, pomagajte ji kolikor ji lahko, saj bo vaša pomoč dobrodošla in oseba vam bo hvaležna. In ne pozabite: Avtist ne razume vas, vi pa lahko vsaj poskusite razumeti njega. :)